PALAUTUSOIKEUS 14 päivää!!
TURVALLINEN kuljetus rahtivakuutuksella!
Keväinen suursiivous
Mistä aloittaa? Mitä täytyisi tietää?

               

Puhtaus ja siisteys eivät ole vain hygienian edellyksiä. Monet kotityöt täytyy tehdä käsin ja siksi olisi hyödyllinen tietää, mistä ja miten aloittaa ja miten saavuttaa toivottu lopputulos. 

 

Puhtaan ympäristön takaamiseksi ei riitä vain jokaviikkoisesta rutiini siivouksesta. Vähintään kaksi kertaa vuodessa täytyisi kotona tehdä suursiivous. Tärkeimpiä ovat kevät- ja syyssiivoukset.  

Huolellisesti täytyisi tarkistaa koko asunto- ikkunat, kylpyhuone, makuuhuoneet, keittiö, sauna ja muut huoneet, seinät ja lattiat. Tätä varten kannattaa tehdä lista huoneista, jotka tarvitsevat tarkempaa puhdistusta.


1)Makuuhuone                    

Jos lakanoita suositellaan pesemään joka viikko, sattuvat peitot ja tyynyt paljon harvemmin pesuun.


Kevätsiivotessa kannattaa makuuhuone ottaa kunnolla käsiksi: Puhdistaa patja pölystä huolellisesti, pestä tyynyt ja peitot ja kurkistaa sängyn alle.

Hyödyllisiä vinkkejä:

- Laita tyynyjä ja peittoja pestessä pesukoneeseen myös pari tennispalloa - näin ovat peitot ja tyynyt pesusta tulleena mukavan tuuheita. 

- Jotta patja olisi liasta ja hajusta puhdas, hiero siihen ruokasoodaa. Anna vaikuttaa 30min ja puhdistan sen jälkeen patja imurilla.

- Jos omistat oman yksityisen pihan, vie patja pariksi tunniksi tuulettumaan sinne. Aurinko tappaa baktereita. 

Kannattaa myös tarkistaa vaatekaappi jotta siellä ei olisi pitkään seissyt vaatteita, jotka rupeavat haisemaan ajan mittaan. Vaatteet, joita et käytä kannattaa kierrättää ja lähettää uuden omistajan etsinnälle. Jotta vaatteet olisivat puhtaat ja raikkaat ja koiperhoset loitolla pysyisivät, ripusta kaappiin laventelin tuoksuinen arpmipussi.

2) Olohuone                            

Olohuoneen avainsana on mukava sohva, minkä puhdistaminen saattaa olla vaativaa puuhaa. Erityisesti silloin, kun päällyskangasta ei pysty irroittamaan.


Pitkään puhdistamattomat sohvat ja nojatuolit yms pitävät sisällään paljon pölyä ja muuta likaa, jotka saattavat suosia allergioita tai muita terveyshuolia.


- Välttääkseen tätä on suositeltavaa puhdistaa sohva imurilla ja kostealla rätillä jopa viikoittain. Jos tälläinen puhdistus on ollut pitkään tekemättä, kannattaa kutsua paikalle asiantuntija, joka puhdistaa sohvat jne puolestasi tai sitten tehdä itse.


- Erikoisten puhdistusaineiden lisäksi tekee myös hyvää työtä pieni määrä pesuainetta vedellä täytetyssä kulhossa. Vältä liian vahvojen aineiden käyttöä, jotka saattavat levittää väriä kangaspinnoilla. Testaa puhdistusainetta kankaalla paikassa, joka ei ole kovin näkyvä esim takana tai alareunassa.


- Vältä myös liian vahvaa hinkkaamista ja anna sohvan kuivua luonnollisesti. Pestessä sohvan päällysteitä pesukoneessa täytyy päällysteet laittaa päälle takaisin kosteina sillä kuivuessa saattavat päällysteet kutistua ja olla liian pieniä takaisin laitoksi.


- Nahkakalusteita on helpompi puhdistaa- homman hoitaa kostea rätti ja imuri. Kerran vuodessa suositellaan puhdistamaan nahkakalustoa erikseen tarkoitetulla puhdistusaineella (hyvin sopii myös esim antiikkivaha).

 


Matot  tarvitsevat myös vähintään kerran vuodessa kunnollista puhdistusta.


Erikseen tarkoitettujen puhdistusaineiden ohella auttavat myös suola, sooda ja tavallinen saippua. 

- Ruokasooda auttaa epämiellyttävän hajun poistamisessa ja tappaa maton sisällä olevat bakterit ja sienet.

Ripottele suolaa matolle ja 30 minuutin päästä puhdista matto imurilla. Tahrojen poistamiseksi tee vedestä ja soodasta tahna, hiero matolle. Annan sen kuivua ja harjaa sen jälkeen tahna pois.


- Suolalla puhdistaminen kuuluu myös isoäitien puhdistus vinkkeihin- ripottele suolaa matolle, harjaa suola kunnolla maton sisään ja hetken kuluttua puhdista imurilla. 

- Verhot kannattaa ostohetkellä valita sellaiset, joita voi pestä koneessa ja silittää silitysraudalla. Vettä pelkäävät verhot kannattaa puhdistaa varobaisesti imurin harjalla.


Epämiellyttäviä tuoksuja voi poistaa etikasta ja vedestä tehdyllä liuoksella ruiskuttaen sitä verhoille.

Huomioida kannattaa myös pistorasiat ja kytkimet, joita puhdistetaan yleensä harvemmin, kuin kerran vuodessa.

3) Keittiö                              

Suurinta vaivaa vaativat tottakai kylpyhuoneet ja keittiö.

Keittiössä täytyisi huolellisesti puhdistaa kaapit, niiden ovet jne, hyllyt, hella, uuni, vedenkeitin, jääkaappi, ilmanpuhdistin ja tuuletusritilät.

 

Vinkkejä keittiön puhdistuksee:

 

- Uuni täytyisi ennen puhdistamista kuumentaa. Voi myös laittaa leivinastialle vettä, jotta uuniin syntyisi kosteus.

Kun uuni on tarpeeksi lämmin, pyyhi uuni sisältä pehmeällä rätillä tai sienellä käyttäen siihen tarkoitettua puhdistusainetta.

Ettei kemikaalit jäisi uuniin, pyyhi uuni vielä pari kertaa märällä rätillä ja jätä uunin ovi auki, jotta uuni saa kuivua. 

 

- Ilmanraikastimen suodattimet tulisi puhdistaa joka kolmen kuukauden välein.

Jos et ole tehnyt tätä pitkään aikaan, on kevään suursiivous paras aika ruuanlaiton turvallisuuden vaatimusten mieleen palauttaminen.

Rasvasta tukossa oleva suodatin saattaa pahimmassa tapauksessa syttyä palamaan.

Jos suodattimella puuttuu suora yhteys ilmanvaihdolla, täytyy suodattimet vaihtaa puolen vuoden välein- myös ei-puhdistettavat hiilisuodattimet.



- Metallisuodattimen puhdistus on helpompi- voit pestä sen astianpesukoneessa tai käsin kuumalla vedellä ja saippualla ja sienellä.

 

 

- Niinkuin tavallista uunia  puhdistaessa, suositellaan myös mikroaaltouuni kosteuttaa ensin. Laittakaa mikroaaltouuniin vedellä täytetty kulho ja lämmittäkää mikrossa pari minuuttia. Sen jälkeen puhdistakaa rätillä ja pesuaineella. 


 

- Vedenkeittimenja kahvinkeittimen suurin ongelma on laski. 


Puhdistukseen sopii oivallisesti etikka tai sitruunahappo - lisätkää 3 ruokalusikallista jompaa kumpaa 1 litraan vettä, antakaa aineen seistä ja laittakaa kone päälle. 


Kun vesi on kiehunut tai kahvikoneesta on vesi lopettanut tippumisen, sulkekaa kone.


Huuhdelkaa koneet ja keittäkää vielä pari kertaa läpi puhtaalla vedellä poistaakseen etikasta tuleva haju ja maku.


 

- Astianpesukoneen puhdistaessa tarvitsevat erityistä puhdistusta sen pohjassa olevat suodattimet. Jos suihkuputkeen on jäänyt ruuan tähteitä saa ne helposti poistettua hammastikulla. Kolmen kuukauden välein suositellaan astianpesukoneelle tehdä tyhjäpesu käyttäen siihen erikseen pesuainetta ja kattiloiden pesuun tarkoitettua pesuohjelmaa. Tiivisteiden ja pesukoneen sisäpintojen puhdistukseen käytä rättiä ja vesi-etikka liuosta.

4)Kylpyhuone                          

Kylpyhuoneen suurin ongelma on laski, joka kerääntyy hanoille, lasiseinille ja laattalevyille.

Välttääkseen suurta hinkkaamista, kannattaa tasapinnat ja hanat puhdistaa kerran viikossa hennolla rätillä ja etikkaliuoksella tai happamalla pesuaineella.


Suursivouksen myötä kannattaa puhdistaa ne paikat, minne ei helposti pääse käsiksi.


Tarvittaessa voi päivittää silikonilla täytettyjä rakoja, mitkä avautuu helposti sillä ovat usein kosteita ja märkiä. 

- Jos lavuaari tukkeutuu usein, kannattaa suursivotessa tarkistaa myös lavuaarin alla oleva ilmalukko ja puhdistaa se huolellisesti. 

- Pidentääkseen pesukoneen elinikää, tarvitsee se usein puhdistusta ja huolenpitoa.


- Rumpua ympäröivän tiivisteen reunoille voi helposti tulla home, jonka takia kannattaa reunat puhdistaa etikkaliuoksella.

Lasken saa poistettua, kun lisäät pesuaineen lokeroon lasken poistoainetta ja laitat sen päällä tyhjänä 90 asteessa.


- Tämä poistaa lasken ja korkea lämpöaste poistaa koneessa olevat bakteerit  näin lähtee koneesta epämiellyttävä haju.

Kannattaa myös välillä puhdistaa pesuaine lokero, minne kerääntyy pesuaineen ja -jauheen jämiä.




Ennen puhdistamista kannattaa kuitenkin poistaa virta koneesta!  




Toiminnallista tekemistä!





 Jätä meille palautetta, kiitos!

Oliko artikkeli hyödyllinen? 

Mistä haluaisit vielä lukea? 

Jaa kanssamme kuvia kokeiluistasi!

Prisijungti to leave a comment
6 totuutta puukalusteista
Puu on elävä luonnollinen materiaali, joka muuttuu ja vanhenee ajan myötä...