PALAUTUSOIKEUS 14 päivää!!
TURVALLINEN kuljetus rahtivakuutuksella!
VANHALLE IKKUNALLE UUSI ELÄMÄ?
Miksi kannattaa? Mitä on hyvä tietää?

 

Asunnon remontissa ovat juuri vanhat ikkunat ne, joista luovutaan helposti ensimmäisenä.

Lukemattomia kertoja on näin toimittu ja tulosta katsoessa selviää kuitenkin:  ikkunan vaihdon yhteydessä on hävinnyt rakennuksen alkuperäinen idea ja talon ilme on muuttunut taiteelliseksi. Jotta tätä ei tapahtuisi, katselkaa taloanne eri valaistuksessa ja eri vuodenaikoina, koittakaa ymmärtää talon olemus ja älkää yrittäkää muuttaa taloa nykyaikaisen kaupunkiasunnon kaltaiseksi. Puusta ikkunankehyksiä pidetään muovisten kanssa verrattuna paljon paremmiksi lämmön kestävämmiksi ja helposti huollettavaksi. Samalla muuttaa uudenlainen ikkuna talon ulkoilmeen lisäksi myös huoneen sisäilmastoa. Huolellisesti restauroitu vanha ikkuna pitää riittävästi lämpöä ja on hengittävä.


Puuikkunoiden huoltaminen perinteisellä pellavaöljy värillä ja kitillä on tapa, jolla on vuosisatojen mittainen historia. Puuikkunoiden kestävyydestä on tietoa ja vinkkejä aika paljon. Samaan aikaan meillä ei ole toki verrattavissa 75-vuotiasta muovi-ikkunaa! Joten tällä hetkellä on muovi-ikkunoiden elinikä ja kestävyys ympäristövaikutuksille vielä pimeä ala.


 Aurinko vaurioittaa ikkunaa

Vanhan ikkunan restaurointi on melko haastava ja aikaa vievä työ, mutta tulos on kokeilun arvoinen. Työ onnistuu kaikilta mutta osaaminen tulee vuosien kokemuksella. Tietenkin kannattaa ennen työn aloittamista tutustua kyseisen työn yksityisyyskohtien kanssa ja parhaat alkuosaamiset saatte käydessä vastaavan aiheellisissa koulutuksissa ja työtuvissa.


Vanhojen talojen kanssa näemme usein, että auringonpuoleisella sivulla väri halkeilee. UV- säteilystä vaurioittuneilla ikkunoilla on väri muuttunut hauraaksi ja ei suojaa puukehystä enään. Sen jälkeen tulevatkin puuvauriot. Eniten on vaurioita puukehyksen alareunassa.    

Vaurioittuneet osat sinetöidään tai korvataan yksityiskohtien kopioilla.    

Jos ikkunoilla on säilynyt vanha lasi, tulisi myös se säilyttää ja koittaa käyttää uudestaan. Alkuperäisten ikkunoiden kanssa työskennellessä tulee olla varovainen, sillä ne ovat hyvin ohuita ( noin 2mm, välillä jopa 1,5mm) jonka takia myös hyvin hauraat.    

Kuplien ja hieman vääristävien raitojen kanssa lasi on paljon kiinnostavampi kuin nykyaikainen tehtaassa valmistettu ihanteellisen läpinäkyvä lasi. Vanha lasi antaa reustauroidulle ikkunalle sen oikean alkuperäisen ilmeen ja on osa historiallista kokonaisuutta.    

Vanhojen maatilojen ikkunat tehtiin usein ohuemmat kuin nykyaikaiset. Syy on siinä, että materiaali on kallis, lasi on ohuempi ja kiinnityksenä ei käytetty säleitä vain kittiä.    

Säleiden kanssa voivat ajan mittaan tulla raot, joiden välistä pääsee vesi lasin ja ikkunasäleen väliin, aiheuttaen kosteusvaurioita.    

Tiiviisti laitettu kitti ja sitä kattava pellavaöljy väri kiinnittyy hyvin lasiin ja puuhun, suojaten näin kehystä kosteudelta.      

 Säilyttäkää vanhat metalliosat  

Vanhoja ikkunoita korjatessa huomioikaa myös metallirakenteille - salva, koukut, kaistat, sulut, kulmaraudat jm. ikkunakehykset alkuperäisten metalli yksityisyyskohtien kanssa muodostavat yhteisen kokonaisuuden, täten kannattaa ne säilyttää.


Yksi vanhan ja historiallisen ikkunan tunnus on profiilit. Niiden muoto vaihtelee niin aikakausittain kuin alueittain. Profiilien monimutkaisuus ja edustavuus riippuu hyvin paljon esineestä - kartanoissa näyttävämpi, maatiloissa tavallisempi. Aluksi oli profiilien tekeminen puhdas käsityö ja työvälineeksi höylä.


Yksi vanhan ja historiallisen ikkunan tunnus on profiilit. Niiden muoto vaihtelee niin aikakausittain kuin alueittain. Profiilien monimutkaisuus ja edustavuus riippuu hyvin paljon esineestä - kartanoissa näyttävämpi, maatiloissa tavallisempi. Aluksi oli profiilien tekeminen puhdas käsityö ja työvälineeksi höylä.

 Pieleen meneminen uusien ikkunoiden kanssa   
Kaikkein helpoin on epäonnistua vaihtaessa huoneen alkuperäiset ikkunat uusiin. Myös uskomattoman huonossa kunnossa olevan vanhan ikkunakehyksen kanssa voi oikea mestari tehdä ihmeitä.

Jos mahdollista, aloittakaa restaurointia ja ikkunoiden vaihtoa ulkorakennuksesta. Näin saate yleiskatsauksen osaamisistanne, hankitte kokemusta ja ehkä on mahdollisia vahinkoja helpompi korjata.

Useinmiten on vanhan talon ikkunat vuosisadan keskellä tai loppu vuosikymmenillä kerran jo vaihdettu. Jos menee jälleen vaihtamiseksi, kannattaa harkita ikkunoiden alkuperäisen koon palauttamista ja uusien, aikakaudelle omaisien muodolla ja jaolla ikkunoiden tilaamista.

Millainen oli alkuperäinen ikkunoiden koko, saatte tietää ikkuna-aukkoa tuktiessa. Taloa rakentaessa laitettiin ikkunan reunoihin karat, mihin seinälaatat sisään kiinnitettiin. Ikkuna-aukkoa leventäessä jätettiin useinmiten yksi kara - sieltä saammekin tietää ikkunan alkuperäisen korkeuden.

Usein tehtiin karan alle merkit, mihin kara tapilla sisään istutettiin. Näiden merkkien kautta pystyy palauttamaan ikkunan alkuperäisen koon.

Ennen uusien ikkunoiden tekemistä harkitkaa erityisen tarkasti ikkunoiden mittasuhteita ja jakoa. Oikeista mittasuhteista osaavat antaa neuvoa kaikki arhitektiksi koulutetut henkilöt, ikkunan jakelu riippuu kuitenkin aikakaudesta, milloin talo rakennettiin ja myös sen asuinpaikasta sillä paikkakunnittain olivat rakennusperinteet hieman erillaiset.

 IKKUNOIDEN HISTORIA  
 - Ensimmäinen ikkuna-materiaali oli sian virtsan nahka.  
- Enimmäisiin ikkunoihi  päästessä tasoitettiin savuaukkoa ympäröivä sisäseinä kirveellä tasaiseksi, jotta sinne saatiin kiinnitettyä ikkuna. Usein koostui ikkuna monesta pienestä palasesta, lasihan oli kallista ja savukotaan sopi vaikka saksan kartanon vanha rikkinäinen ikkunan palanen. 
 - Ants Viiren mukaan (katso “Viron kansallishistorian sanasto”) alettiin lasia maatilojen ikkunoille laittamaan Saarenmaalla XVIII vuosisadan toisellla puolella ja mantereella XIX vuosisadan alkupuolella.  
- Vanhat lasi-ikkunat olivat pieniä, kahden-kolmen palkin korkuisia, neljällä ura kehyksellä ruudut.. XIX vuosisadan toisella puolella alettiin kammioille laittamaan korkeimpia kuuden ruudun kittikehyksillä, pielillä ja ulomman puun kanssa ikkunoita.  
- Ensimmäisten ikkunoiden mallia otettiin kirkon lasimaalauksista, lasi laitettiin kahden kehyksen väliin. Kalliin materiaalin suojaksi laitettiin ulkopuolelle puusta suojat.


Jätä meille palautetta, kiitos!
Oliko artikkeli hyödyllinen? 

Mistä haluaisit vielä lukea? 

Jaa kanssamme kuvia kokeiluistasi!

Logi sisse jäta kommentaar
5 suositusta likaantuneen maton puhdistamiseksi
Puhdas matto antaa kodille puhtaan ilmeen!